Sammenhæng mellem Skam og opvækst

Hvordan kan dyb skam være en konsekvens af din opvækst?

I Dansk psykoterapeutforenings medlemsblad fra juni 2019, hvor temaet var skam, har jeg skrevet en artikel.

I artiklen beskriver jeg, hvordan jeg fortæller (psykoedukerer) mine klienter om sammenhængen mellem en opvækst, hvor man ikke har fået det, et barn har brug for og krav på. I artiklen beskriver jeg, hvordan jeg tegner på tavlen og fortæller om konsekvensen af at vokse op i en familie med alkoholproblemer.

Dyb eller usund skam er en af konsekvenserne af en sådan opvækst. Dyb skam er en følelse af at være uopretteligt defekt, en oplevelse af at være forkert, utilstrækkelig eller værdiløs, til besvær eller ikke værd at elske. Skam og selvværd hænger uløseligt sammen. Andre konsekvenser kan være ensomhed, angst og behov for kontrol.

Artiklen er skrevet til andre psykoterapeuter og psykologer, men de fleste kan have glæde af at læse den.

Du kan læse artiklen i pdf-format ved at klikke på billedet.

Skam
Skam og fortvivlelse